Van start als zelfstandige met een goed loonpakket
4 augustus 2024
Wie start als zelfstandige krijgt vaak een duidelijk advies: kies geen al te hoog brutoloon, want dat zorgt voor hogere belastingen. Maar hoe kan je jezelf desondanks toch een mooi loon uitkeren? We werpen een blik op interessante alternatieven.
De bekendste manier om jezelf als starter te verlonen, is het brutoloon. In principe ben je als zelfstandige niet verplicht om jezelf een loon uit te keren. Gratis werken voor je vennootschap is mogelijk, maar in de praktijk opteren veel zelfstandigen eerder voor een laag loon. Dat heeft fiscale redenen, want een hoger loon zorgt ervoor dat je in de personenbelasting al snel de kaap van 50% belastingen rondt. Net daarom kiezen veel zelfstandigen ervoor om een lager loon aan te vullen met een reeks van alternatieve voordelen.
1. Naturavoordelen
Als zaakvoerder kan je je zaak kosten laten dragen die je anders als privépersoon zou maken. De onderneming kan instaan voor een bedrijfswagen, maar net zo goed een deel van de kosten dragen voor bijvoorbeeld telefonie of energie.
Ook hier speelt overigens een fiscaal element. Als zelfstandige betaal je personenbelasting op je netto inkomen. Je kan beroepskosten aftrekken van je brutoloon om tot een lager belastbaar bedrag te komen. Het moet dan wel gaan om kosten die rechtstreeks met je activiteit te maken hebben.
2. Verhuren, uitkeren en verzekeren
Bovenop de voordelen in natura, kan je als startende zelfstandige nog enkele pistes bewandelen om je inkomen te optimaliseren. Je kan als zelfstandige via de vennootschap een gesplitste aankoop van vastgoed realiseren. Is dat als starter nog een brug te ver, dan kan je bijvoorbeeld de ruimte huren die je in je huis als kantoor gebruikt. Daardoor kan je jezelf maandelijks een huurbedrag uitbetalen.
Lopen de zaken goed en maak je winst, dan kan je een deel van die winst via een dividend uit de vennootschap halen. Hou er wel rekening mee dat je ook op dat dividend een belasting dient te betalen. Verder kunnen ook verzekeringen ertoe bijdragen dat je aan het einde van de rit meer inkomsten genereert. De premie voor een verzekering gewaarborgd inkomen is bijvoorbeeld fiscaal aftrekbaar. Hetzelfde geldt voor de oplossingen die je helpen om alvast te sparen voor je pensioen. De stortingen voor een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) of een Individuele Pensioentoezegging (IPT) zijn eveneens fiscaal aftrekbaar.
3. Extralegaal verlonen
Als startende zelfstandige kan je jezelf bovenop je basisloon extralegale voordelen toekennen. De maaltijdcheques van Pluxee zijn de bekendste manier om jezelf extralegaal te verlonen. Het systeem is echter enkel van toepassing voor zelfstandigen die werken vanuit een vennootschap. De maaltijdcheques ontstonden oorspronkelijk als tegemoetkoming in de lunchkosten en je kan ze uitgeven in restaurants en handelszaken. Intussen zijn ze het meest populaire extralegale voordeel in ons land geworden.
Door de belastingdruk op je brutoloon zijn maaltijdcheques immers voordeliger dan een hoger loon dankzij de vrijstelling van sociale zekerheidsbijdragen en belasting. Zelfstandigen die vanuit een vennootschap werken, kunnen zichzelf via maaltijdcheques jaarlijks tot 1.760 euro extra inkomsten bezorgen. We hebben alle info daarover gebundeld. Bovendien is niet enkel het fiscale voordeel een argument. In tegenstelling tot bijvoorbeeld verzekeringen voel je de impact van de maaltijdcheques meteen, vanaf de eerste maand na je start. Verder is het zeer makkelijk om in het systeem van maaltijdcheques te stappen. Het is minder omslachtig dan pakweg het uitkeren van een dividend.
Download de gids