
De 15 populairste extralegale voordelen
27 maart 2025
Extralegale voordelen worden door huidige en toekomstige medewerkers van je bedrijf op prijs gesteld bij de samenstelling van hun loonpakket. Op enkele van deze voordelen doe je misschien al een beroep. Toch is het een goed idee om eens na te gaan of er nog andere opties zijn. Deze top 15 van extralegale voordelen bezorgt je vast inspiratie.
Als werkgever stel je jezelf best even de vraag wat extralegale voordelen zijn en waarom je ervoor zou kiezen. Extralegale voordelen zijn een fiscaalvriendelijke manier om je medewerkers te belonen, wat zowel voor jou als werkgever als voor je medewerkers voordelig is. Bovendien spelen ze een belangrijke rol in fiscale optimalisatie bij bedrijven, omdat ze onder gunstigere voorwaarden worden belast dan reguliere loonsverhogingen.
Een overzicht:
- Financiële voordelen
- Verzekeringen en pensioen
- Mobiliteitsvoordelen
- Technologie en flexibiliteit
- Flexibel loonpakket
Financiële voordelen
1. Maaltijdcheques
Maaltijdcheques, zoals Pluxee Lunch, zijn het favoriete extralegale voordeel van de Belgen. Recente cijfers tonen aan dat maaltijdcheques het meest gewilde extralegale voordeel zijn, met 65% van de werknemers die dit voordeel graag zou ontvangen. Bovendien blijft de populariteit toenemen: 73% van de werkende Belgen zou een maaltijdcheque per gepresteerde dag ontvangen.
Maaltijdcheques zijn tegenwoordig breed inzetbaar. Niet enkel in winkels, maar ook op restaurant kunnen je medewerkers er gebruik van maken. Heel handig wanneer ze tijdens hun pauze buiten het kantoor willen lunchen. En ook wanneer ze thuis geen zin hebben om te koken, kunnen ze met de cheques eenvoudig bestellen bij Deliveroo, Uber Eats of Takeaway.
2. Ecocheques
Ecocheques vormen een extralegaal voordeel dat erg in trek is. Onderzoek toont aan dat 44% van de werknemers dit graag als voordeel zou ontvangen. De aankoop van duurzame producten en diensten met deze cheques draagt bij tot een groenere wereld. Van een elektrische fiets tot natuurlijke terras tegels en zonnepanelen, het aanbod is ondertussen enorm uitgebreid. Naar schatting ontvangen ongeveer 45% van de Belgische werknemers vandaag ecocheques, zoals Pluxee Eco, van hun werkgever.
3. Onkostenvergoeding
Een onkostenvergoeding wordt door werkgevers aan hun werknemers aangeboden wanneer ze kosten maken binnen hun eigen functie. Een onkostenvergoeding van het woon-werkverkeer is een veelgebruikt voorbeeld, maar de mogelijkheden gaan breder. Vandaag ontvangt 24% van de medewerkers een forfaitaire som om bepaalde werkgerelateerde uitgaven te betalen.
4. Aandelenopties
Met aandelenopties bied je je medewerkers de mogelijkheid om aandelen van jouw bedrijf te kopen tegen een vooraf bepaalde prijs. Dit kan een interessante manier zijn om hen te laten meegroeien met het succes van je onderneming. Aandelenopties creëren bovendien een gevoel van eigenaarschap, waardoor medewerkers zich meer betrokken voelen bij je bedrijf. Voor beursgenoteerde bedrijven zijn aandelenopties 100% fiscaal aftrekbaar en vrijgesteld van sociale bijdragen.
5. Loonbonus (cao 90)
Een loonbonus, ook wel niet-recurrent resultaatsgebonden voordeel genoemd, is een collectieve bonus die je uitkeert wanneer bepaalde vooraf vastgestelde doelstellingen worden bereikt. Deze bonus is fiscaal interessant en stimuleert teamwork binnen je bedrijf. Als werkgever krijg je gemotiveerde medewerkers die samen naar gemeenschappelijke doelen toewerken en als werknemer geniet je van een fiscaalvriendelijk extraatje.
Verzekeringen en pensioen
6. Hospitalisatieverzekering
Een hospitalisatieverzekering als extralegaal voordeel is absoluut geen overbodige luxe. Zo weten je medewerkers dat ze zich minder zorgen hoeven te maken over de kosten bij een eventuele ziekenhuisopname. Volgens onderzoek behoort dit met 41% tot een van de meest gewilde extralegale voordelen. Meer dan de helft (58%) van de Belgische werknemers geniet van een hospitalisatieverzekering. In de bedrijven met minder dan 10 medewerkers loopt dit terug tot 24%, terwijl bij bedrijven met meer dan 500 medewerkers niet minder dan 73% van de medewerkers zijn verzekerd.
7. Groepsverzekering
De groepsverzekering is een manier om het wettelijk pensioen van je medewerkers aan te vullen tijdens de jaren van professionele activiteit. Bijna de helft van de Belgische werknemers maakt reeds gebruik van dit extralegale voordeel. Het biedt zekerheid voor de toekomst en is een belangrijk element in een langetermijnsverloningsstrategie.
Mobiliteitsvoordelen
Mobiliteitsvoordelen vormen een belangrijk onderdeel van extralegale voordelen, maar de voorkeuren evolueren. Opvallend is dat slechts drie op tien werknemers een bedrijfswagen als gewenst voordeel noemt, terwijl duurzamere opties aan populariteit winnen.
8. Terugbetaling trajecten
Wanneer werknemers een lange afstand naar hun werk met de wagen moeten overbruggen, is het mogelijk om een deel daarvan terug te betalen. Bij 37% van de werknemers krijgt zijn traject terugbetaald. En dit extralegale voordeel geldt niet enkel voor de wagen. Ook medewerkers die met de fiets naar het werk komen kan je hiervoor vergoeden.
9. Bedrijfswagen
In de plaats van het traject van je medewerkers te vergoeden, kan je er als bedrijf ook voor kiezen om een bedrijfswagen ter beschikking te stellen. Ongeveer 30% van de Belgen beschikt tegenwoordig over een bedrijfswagen en een tankkaart.
10. Mobiliteitsbudget
Een steeds populairder alternatief voor de klassieke bedrijfswagen is het mobiliteitsbudget. Hiermee kunnen werknemers hun bedrijfswagen inruilen voor een budget dat ze flexibel kunnen besteden aan verschillende vervoersmiddelen zoals openbaar vervoer, (elektrische) fietsen, deelauto's of zelfs huisvestingskosten als ze dicht bij het werk wonen. Het mobiliteitsbudget sluit perfect aan bij de groeiende vraag naar duurzamere mobiliteitsoplossingen.
Technologie en flexibiliteit
11. GSM + abonnement
In de afgelopen jaren is het aantal medewerkers dat een gsm en abonnement ontvangt geleidelijk toegenomen. Bijna 40% van de werknemers profiteert van dit extralegale voordeel dat door het bedrijf wordt aangeboden. Met de toenemende digitalisering is een smartphone niet alleen een luxe maar vaak een noodzaak om optimaal te kunnen functioneren.
12. Laptop
Vandaag de dag heeft ongeveer 38% van de werknemers een eigen laptop ter beschikking. Medewerkers kunnen hun laptop zowel op het werk gebruiken als wanneer ze thuiswerken, wat bijdraagt aan een flexibele werkomgeving.
13. Thuiswerken
Voor de coronacrisis kon ongeveer 30% van de werknemers een of meerdere keren per week beroep doen thuiswerken. Sindsdien is dit cijfer exponentieel gestegen. Hoewel de financiële meerwaarde van dit extralegale voordeel eerder beperkt is, heeft thuiswerken een belangrijke invloed op het mentale welzijn van de werknemer. Dat bedrijven hier aandacht aan besteden wordt door werknemers uitermate geapprecieerd.
14. Tussenkomst in internet- en telefoonkosten
Steeds meer werkgevers bieden hun medewerkers een tussenkomst in internet- en telefoonkosten aan, vooral nu thuiswerken meer ingeburgerd is. Dit voordeel maakt het voor je medewerkers mogelijk om thuis efficiënt te werken en altijd bereikbaar te zijn. Als werkgever heb je hier ook voordeel bij: je medewerkers blijven productief, ook buiten kantooruren of van thuis uit.
Flexibel loonpakket
15. Cafetariaplan
Een cafetariaplan geeft je medewerkers de vrijheid om zelf hun extralegale voordelen samen te stellen binnen een bepaald budget. Dit flexibele verloningssysteem laat werknemers toe om hun loonpakket af te stemmen op hun persoonlijke behoeften en levensfase. Of ze nu kiezen voor extra vakantiedagen, mobiliteitsopties of andere voordelen, met een cafetariaplan speel je perfect in op de individuele wensen van je team.
Kies de juiste extralegale voordelen voor jouw team of bedrijf
Bij het kiezen van extralegale voordelen is het belangrijk om rekening te houden met de behoeften en wensen van je medewerkers. Wat werkt voor het ene bedrijf, is niet noodzakelijk de beste oplossing voor jouw organisatie. Bij Pluxee helpen we je graag bij het samenstellen van een aantrekkelijk loonpakket dat past bij jouw bedrijf én je medewerkers. Zo open je een wereld van mogelijkheden voor je team.
Extralegale voordelen voor je bedrijf met Pluxee
Veelgestelde vragen
Welke extralegale voordelen zijn momenteel het populairst in België?
Maaltijdcheques (65%), ecocheques (44%) en hospitalisatieverzekering (41%) zijn de meest gewilde extralegale voordelen volgens recent onderzoek. Opvallend is dat slechts drie op tien werknemers een bedrijfswagen als gewenst voordeel noemt.
Zijn extralegale voordelen fiscaal voordeliger dan een loonsverhoging?
Ja, in de meeste gevallen zijn extralegale voordelen fiscaal voordeliger dan een reguliere loonsverhoging. Zowel de werkgever als de werknemer profiteert van lagere belastingen en sociale bijdragen, waardoor het netto-effect hoger is dan bij een brutoloonsverhoging.
Hoe kan ik als werkgever het beste extralegale voordelen invoeren?
Begin met een analyse van wat je medewerkers echt waarderen. Je kunt bijvoorbeeld een bevraging organiseren om hun behoeften in kaart te brengen. Onderzoek dan de fiscale en praktische aspecten van de gekozen voordelen. Het is ook belangrijk om rekening te houden met sectorale regels en cao's die bepaalde voordelen kunnen voorschrijven of beperken.