Toeleveringskosten: actuele markttrends
17 juli 2024
Omwille van het snel wisselende economische klimaat is het voor elk bedrijf essentieel om op de hoogte te blijven van de nieuwste markttrends, ook in de voedingssector. In dit marktoverzicht kom je meer te weten over de impact van de toeleveringskosten op de prijs van de eindproducten.
1. Aanvoer van grondstoffen
De stijging van de grondstoffenprijzen heeft gevolgen voor veel producten, zoals geraffineerde brandstoffen, hout, cacao, enz. Ook de kosten voor verpakking, logistiek en zelfs verzekeringen zijn toegenomen. Dat beïnvloedt de prijs van voedingsmiddelen en dranken.
2. Ontwaarding van de euro
De waardedaling van de euro in verhouding tot andere munteenheden leidt tot hogere invoerkosten, met name van fruit (bananen, sinaasappels, ananas, avocado’s, enz.).
3. Fruit en groenten
De lokale fruit- en groenteproductie kampte met groeiachterstand door het regenachtige en koele weer in maart en april, gevolgd door intense droogte in juni. Hierdoor lagen de prijzen van de landbouwproductie hoger.
De beperkte aanvoer van persappelsienen (van buiten de EU) houdt de prijs ervan hoog. Door de sterke vraag zal de marktprijs voor aardappelen stijgen, vooral voor soorten die gebruikt worden in de frietverwerkende industrie.
4. Diepvriesproducten en serregroenten
Volgens prognoses van de leveranciers zullen de prijzen van diepvriesproducten in 2024 stijgen. Bij onvoldoende uren zonneschijn kunnen ook de prijzen van serregroenten stijgen.
5. Vlees en gevogelte
Pluimveeproducenten zagen hun prijzen in juni met 4% dalen, maar dit had niet veel invloed op de consumentenprijzen. Door nieuwe regelgeving en hoge kosten van dierenvoeding en meststoffen blijven de prijzen van varkens- en rundvlees hoog.
6. Vis
De prijs die betaald wordt voor zalm uit Noorwegen is in mei, juli en augustus 2023 gedaald. Maar door de stijgende kosten voor energie, transport, verwerking en verpakking daalt de prijs van gerookte zalm niet.
7. Kruidenierswaren
In het derde kwartaal van 2023 werden bijna alle kruidenierswaren goedkoper, maar de prijzen liggen gemiddeld nog steeds 15% hoger dan twee jaar geleden. De tarweprijs is de voorbije maanden vrij regelmatig gedaald, terwijl ook eieren terug goedkoper zijn geworden door de lagere vraag. Bij de melkproducten kan de boterprijs in de komende periode licht stijgen.
Over Entegra
Entegra is een onderneming die aan bedrijven actuele informatie over de voedingsmiddelen- en drankensector levert om hen te helpen goed geïnformeerde inkoopbeslissingen te nemen.
Wens je onze rapporten over de markttrends te ontvangen en op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in de voedingsmiddelen- en drankensector? Dan hoef je je enkel in te schrijven.