packagesalarial banner

Een competitief salarispakket samenstellen? Zo hou je jouw werknemers tevreden

11 augustus 2024

Wil je nieuw talent aantrekken? Dan blijft een competitief salarispakket cruciaal. Maar hoe bepaal je wat een concurrentieel loonpakket precies is? En welk pakket helpt jou om de juiste medewerkers te overtuigen?

Een evenwichtig salarispakket samenstellen, met voordelen op maat van de werknemer, is niet eenvoudig. Jammer genoeg is er nergens een overzicht van salarispakketten te vinden. Toch doe je er goed aan je salarisadministratie te optimaliseren. Hoe je dat doet? We leggen het je uit!

Competitief salarispakket: nét anders dan de anderen

Bedrijven vissen vaak in dezelfde talentvijver. De concurrentie op de arbeidsmarkt is intens, voor alle gezochte profielen. Grote bedrijven en internationale groepen bieden kandidaten boeiende vooruitzichten. Maar ook kmo’s hebben kansen om zichzelf te onderscheiden.

Naast bedrijfscultuur en jobinhoud blijft het loonstrookje een sterk argument bij sollicitanten. Kmo’s kunnen bovenop een competitief salarispakket vaak ook een mooi, lokaal verhaal toevoegen aan de mix. Maar is dat voldoende?

Competitief salarispakket: de betekenis in een notendop

Een competitief salarispakket is een loonpakket met een slim evenwicht tussen:

  • Het salaris, dat overeenstemt met de functie
  • Financiële voordelen of voordelen in natura

Salaris alleen zal niet volstaan om dat toptalent over de streep te trekken. Maar het is wél een onmisbaar element van je rekruteringsstrategie. 

Straf salarispakket: het voordeel van een extralegaal voordeel

België is kampioen van de extralegale voordelen. Of dat slim is, daarover zijn de meningen verdeeld. Maar, het is wél een uitgelezen instrument om een competitief salarispakket op maat samen te stellen.

Dit zijn de meest populaire extralegale voordelen in ons land. Misschien zijn ze zelfs al onderdeel van jouw loonpakket:

  • De maaltijdcheque, waarmee medewerkers voedingsproducten kunnen kopen.
  • De ecocheque, die de aankoop van milieuvriendelijke producten promoot.
  • Groeps- of hospitalisatieverzekeringen
  • Voordelen in natura zoals bedrijfswagens, laptops of smartphones 
     

Download de gids

 

Salarispakket: loon helpt om medewerkers aan je te binden

Nieuw talent aantrekken: het is een investering. Eens je een talentvolle medewerker in huis hebt, wil je die investering ook laten renderen. Het behouden van talent is dan ook een kernelement van jouw werkgeversmerk. En het salarispakket is daarbij van levensbelang.

Vraagje: is het verhogen van het salaris dé manier om medewerkers aan je te binden? Wel neen, niet noodzakelijk.

Het salarispakket en de fiscus: een complex verhaal

Dat zit namelijk zo: een bruto premie of loonsverhoging komt niet netto bij de werknemer terecht. Er zijn de sociale zekerheidsbijdragen aan de RSZ en de bedrijfsvoorheffing. Die laten al een flink deel van de salarisverhoging terugvloeien naar de fiscus.

Dat probleem bestaat niet bij een extralegaal voordeel zoals maaltijdcheques of ecocheques. Er wordt geen sociale zekerheidsbijdrage of bedrijfsvoorheffing op betaald. Het bedrag dat de werkgever betaalt, is het bedrag dat de werknemer ontvangt. Geen wonder dat maaltijdcheques vaak opgenomen zijn in een concurrentieel loonpakket. 
 

Ecocheques, maaltijdcheques en de loonstrook: een rekensommetje

Stel: de werkgever betaalt een bruto premie van 160 euro. Dan ontvangt de werknemer na een omweggetje via de Dienst Belastingen nog slechts 93 euro. Geef je hem of haar hetzelfde bedrag via maaltijdcheques? Dan ontvangt de medewerkers de volle 160 euro!

Hetzelfde geldt voor ecocheques, die ook steeds populairder worden in het salarispakket. Ook dit extralegaal voordeel is 100% vrijgesteld van sociale lasten. Daardoor groeide de ecocheque uit tot een van de 4 populairste extralegale voordelen van België!

Aan de slag: een slim, competitief salarispakket samenstellen

Genoeg gerekend, tijd voor actie. Er zijn dus twee cruciale elementen voor een competitief salarispakket: het loon (het basissalaris) en voordelen (zoals extralegale voordelen).

Elk bedrijf stelt vrij zijn salarispakket voor medewerkers samen. Een overzicht van salarispakketten is dus niet voorhanden. Het is een afspraak tussen werknemer en werkgever, die verder kan gaan dan de bescherming en voordelen in de collectieve arbeidsovereenkomst (CAO).

Overzicht: salarispakketten die jou op het lijf geschreven zijn

Een salarispakket bouw je stap voor stap op. Een loonpakket bestaat niet uitsluitend uit kostenposten. Bestaande voordelen kunnen ook economische voordelen hebben voor werkgevers. Welke het meest interessant zijn en het best passen in het salarispakket, beslist het bedrijf.

Een aantrekkelijk en slim salarispakket samenstellen? Dat kan volledig flexibel. Zo speel je in op de openstaande functies én de talenten die je wilt aantrekken. Het is bijvoorbeeld mogelijk om he salarispakket te laten evolueren, op maat van de loopbaan. Zo kunnen bepaalde voordelen gewijzigd of verlengd worden doorheen de tijd. En op basis van de wensen van werknemer én werkgever.

Download de gids

Een competitief salarispakket blijft dus cruciaal bij het rekruteren (en behouden) van talent. En vandaag kunnen ook kmo’s stevig uit de hoek komen om medewerkers aan te trekken. Extra voordelen betekenen niet noodzakelijk hoge kosten. Zo kan je via de maaltijdcheque 100% fiscaal voordelig het salarispakket aanvullen. Niet verwonderlijk dat dit het populairste extralegale voordeel van de Belgen is.

Wist je dat één op de twee werknemers er vandaag al gebruik van maakt? Dus: tijd om een competitief salarispakket samen te stellen? Verken dan zeker de piste van maaltijdcheques en ecocheques